Lotte Martens

Belofte Vlaams-Brabant

Onder haar eigen naam 'Lotte Martens' ontwerpt en produceert Lotte sinds 2013 handgeprinte en exclusieve stoffen voor de DIY-markt. Een uniek 100% Belgisch product! Sinds enkele maanden heeft ze nog een extra zaak uit de grond gestampt: Beaufort. Hiermee voegt ze ook schoonheid toe aan steunkousen en laat ze esthetiek een extra genezende kracht zijn. Bij beide bedrijven staan innovatie, schoonheid en duurzaamheid centraal.

Hoe is jouw ondernemersverhaal van start gegaan?

Als docente en later ook afdelingshoofd aan de textielopleiding in Maastricht was ik al zelfstandige in bijberoep. Sinds 3 jaar heb ik de stap naar het voltijds ondernemerschap gezet omdat ik me niet helemaal meer op mijn plaats voelde in het onderwijs en het zelf ontwerpen en creëren toch wel miste. Ik begon met het ontwerpen en produceren van stoffen voor bekende en minder bekende ontwerpers, er kwam een collectie voor Veritas en onder eigen naam bouwde ik een kwalitatieve collectie uit voor de DIY-markt. Momenteel staan er 2 medewerkers op de payroll en werk ik samen met 3 vaste freelancers. De smaak van het ondernemerschap heb ik inmiddels helemaal te pakken!

Wat was jouw professioneel hoogtepunt tot nu toe?

De afgelopen 3 jaar was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Onze collectie is inmiddels te verkrijgen in 70 winkelpunten en 8 landen. We hebben hier heel hard voor gewerkt maar ik ben er trots op. Het feit dat we ontwikkeling van de inkten, ontwerp en productie combineren, maakt ons uniek in de Belgische markt. Tussen deze professionele hoogtepunten door zette ik ook nog een derde kindje op de wereld. 

Wat was mijn dieptepunt?

Ondernemen is ook continu bijleren… zo maakte ik wel eens een foute inschatting van een personeelslid, kocht ik een te grote stock aan en was een deel van de productie naar het buitenland verplaatsen geen geslaagd experiment. Maar het typeert echter een goed ondernemer om steeds opnieuw recht te staan, met dank aan een sterk netwerk en de eeuwige steun van mijn familie!

Wat hoop je de komende jaren nog te realiseren?

Ik hoop mijn hoogwaardige DIY-collectie verder uit te bouwen en een hele DIY-community hierrond op te richten. Verder hoop ik met Beaufort ervoor te zorgen dat de thuiszorgwinkels meer met ‘helende schoonheid’ gevuld geraken. Er zijn nog tal van opportuniteiten!

Wat is jouw ondernemersmotto?

Er zijn nog veel gaatjes in de markt. Ga voor niches!