WOMED Award Zuid

Op 8 maart 2017 werden ook de WOMED Award Zuid uitgereikt. De onderscheiding in samenwerking met Trias, gaat dit jaar naar Gloria Isabel Ambrosio een ondernemende vrouw uit één van de landen waar Trias actief is. Dit jaar kwamen de finalistes uit El Salvador, een land waar vrouwen zwaar gediscrimineerd worden en waar overleven vaak de bovenhand haalt op ondernemen. Maar Bernarda, Gloria en Marilyn tonen dat het kan, als je maar genoeg doorzettingsvermogen hebt, en blijft dromen.

Bernarda Sarai Argueta

Bernarda Sarai Argueta staat als 21-jarige aan het hoofd van bakkerij en verbruikszaal ‘Di Cuore’. Bernarda heeft dankzij de begeleiding van Adel Morazán, een partnerorganisatie van Trias, en in het bijzonder van mentor Jacqueline, een sterk merk uitgebouwd dat staat voor kwaliteit en gezonde producten met een Italiaanse invloed. Ze geeft leiding aan zes mensen en haar zaak genereert al voldoende eigen inkomsten om nieuwe investeringen te doen.

Gloria Isabel Ambrosio

Gloria Isabel Ambrosio is 50 jaar. En het mag een wonder heten dat ze er nog is. Haar ouders, een broer en een zus zijn vermoord tijdens de burgeroorlog in El Salvador. Gloria was toen amper 13. Ze werd naar een vluchtelingenkamp gebracht en daar heeft ze leren doorzetten én dromen. Van een diploma en een eigen zaak. Dingen die ze verwezenlijkt heeft, met de steun van Adel Morazán en mentor Leticia. ‘Mujeres en armonía con la naturaleza’ – ‘Vrouwen in harmonie met de natuur’ – verkoopt natuurlijke shampoos, zepen en reinigingsproducten. Ze zijn met zes en vormen een coöperatieve, waarbij iedereen betaald wordt in functie van de verkoop.

Marylin Yesenia Espinoza

Marylin Yesenia Espinoza groeide op in armoede, maar is haar moeder eeuwig dankbaar voor de opvoeding die ze kreeg. Toch wil ze dat haar dochters het beter hebben, en heeft daarom samen met drie collega-onderneemsters ‘Vinos el Rosario’ opgericht. Ze maken fruitwijn in verschillende smaken, naargelang de seizoenen. Klein begonnen, met verkoop aan buren, vrienden en kennissen, denken ze nu aan export. Hiervoor hebben ze een attest van het ministerie van volksgezondheid aangevraagd en zijn ze beginnen bottelen in plastic flessen, wat het transport vergemakkelijkt. ‘Vinos el Rosario’ kreeg hiervoor steun van partnerorganisatie RUM en mentor Sandra.

Lees meer over WOMED Award Zuid op de Trias & Markant Blog.

Meer info over Trias op www.trias.ngo